ÇİLEK İÇİN GÜBRE
Çilek; yazın gelişi ile birlikte manavlarda ve pazarlarda kırmızılıkları ile dikkat çeken, tatlı bir meyvedir. Çocukların çok sevdiği çilek, elbette kolay yetişmiyor. Türlü zahmetleri ve desteklemeleri olan çilek, ilgilenirse bal kadar tatlı ve kırmızı olarak üretilebiliyor. Ülkemizde gdo’lu ürünlerin arasında olan çilek, tadsız bir meyve. Bu sebeple, tüketici eski çilek tadlarını istiyor tezgahlarda. Çilek üreticilerinin yaptığı yanlış gübreleme ya da tarım ilaçları sonucu çilekte tad problemi ve şekil bozuklukları görülebiliyor. Çiftçilerin veya üreticilerin, organik çilek üretebilmeleri için çilek için gübre seçiminde dikkatli olmaları gerekiyor.
Çilek, bildiğiniz üzere tüm gıda sektöründe kullanılıyor ve üretiminin devam etmesi çok önemli. Çileğin kalitesi ne kadar iyi olursa, üretilen ürünün de kalitesi o kadar iyi olacaktır. Bu sebeple, çilek için gübre seçerken bilinçli bir şekilde seçilmeli ve aynı bilinç ile çilek ekiminde tatbik edilmelidir. Çilek; 100 de 100 gübre ile üretilirse, şekerli ve taze bir görünüme ulaşır. Organik gübre ile üretilen çilekler, organik çilek adı altında pazarlarda satılmaktadır. Çiftçilerin en çok sorduğu soru ise, çilek için gübre çeşitlerinden hangilerini seçmeliyim? sorudur.
Çilek, hassas bir bitkidir ve bu sebeple, toprağa dikilmeden önce toprağın analizinin muhakkak yapılmış olması gerekir. Toprakta olmayan elementler ile, çileğinizi sağlıklı ve hastalıksız bir şekilde üretmeniz mümkün değil. Bu sebeple, 100 de 100 gübre ve toprak düzenleyiciler ile toprağın besin değerini arttırmalı ve toprağı verimleştirmelisiniz. Fidelerinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyor ve alacağınız mahsülün kaliteli olmasını istiyor iseniz, 100 de 100 gübre kullanmanız da fayda var. Zira, bilinçsizce verilen her gübre, topraklarınızı yorar ve verimsizleştirir. Çilek için gübre tekniğine karar verdikten sonra yaprak analizi de çok önemli aslında. Yapraktan alınan sonuç ile toprağa verdiğiniz gübrenin, toprak düzenleyicinin fayda edip etmediğini anlayabilir, erken dönemlerde çilek bahçenize müdahale edebilirsiniz. Bilindiği üzere, çilek bitkisi azot elementini çok sever. Azot eksikliği çileklerde sık görülen bir durum ve kendini yaprak solgunluğu ve kırmızılaşma ile gösterecektir. Toprah Ph’ına göre belirleyeceğiniz azotlu 100 de 100 gübreler ile, çileklerinizin ihtiyacı olan azotu kolayca temin edebilirsiniz.