Antep Fıstığı Ağacı
Herkesin sevdiği bir meyve olan fıstık, Antep fıstığı ağacı üzerinden toplanır.
Ülkemiz fıstık yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Antep fıstığına bu isim verilmesinin nedeni ilk fıstık üretiminin Gaziantep’ de kurulmasıdır.
Antep fıstığı anavatanı Ortadoğu’dur. Türkiye, İran, Suriye gibi bölgelerde üretimi oldukça yaygındır.
Son yıllarda fıstık üretimi Amerika’da da kendisini gösterir. Antep fıstığı ağacı aşırı sıcak seven bir ağaçtır.
Bu nedenle şiddetli yaz sıcaklarının bulunduğu yerlerde bu ağaç yetiştiriciliği yapılır.
Ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Siirt şehirlerinde Antep fıstığı yetiştiriciliği son derece yaygındır.
Antep Fıstığı Ağacı Özellikleri
Antep fıstığı, sakız ağacı familyasına ait bir ağaçtır. Bu nedenle de hem yüksek ısıya hem de dona karşı son derece dayanaklıdır.
Antep fıstığı ağacı kısa boylu oluşu ile ön plana çıkar. Bu ağacı isteyen üreticiler Antep fıstığı fidesinden eker.
Dileyen üreticiler ile sakız ağacını aşılayarak Antep fıstığı ağacını elde eder.
Sakız ağacı sıcağa ve soğuğa karşı çok daha fazla dayanaklıdır. Bu nedenle de sakız ağacı aşılandığı zaman üretici daha da fazla verim elde eder.
Antep fıstığı salkımlar halinde açan küçük çiçekçiklerden oluşur. Meyve de bu çiçekler içerisinden toplanarak elde edilir.
Antep fıstığı yaprakları ise aslında 5 yaprakçığın birleşimi ile oluşmuştur.
Antep fıstığı çiçeği tam oluştuğu zaman kabuklu bir meyve vermektedir. Bu meyve ince bir kabuk ile kaplıdır ve son derece lezzetlidir.
Kabuğu kırılarak iç meyvesine ulaşılır. İç meyve sarı ya da yeşil renkte ortaya çıkar. Bu meyvelerden yeşil renkte olan çok daha lezzetlidir.
Antep Fıstığı Ağacı Bakımı
Antep fıstığı ağacının bakımı oldukça önemlidir. Çünkü üründen yüksek verim almak için mutlaka ağaca iyi bir bakımda bulunmak gerekir.
Antep fıstığı ağacı tüm verimini topraktan alır. Bu nedenle de yıl içerisinde kimi dönemlerde toprağın havalandırılıp;
üzerinde bulunan yabani otların temizlenmesi gerekmektedir.
Sulama konusu Antep fıstığı ağacı bakımı konusunda çok önemlidir.
Aşırı sıcaktan hoşlanan bu ağaç, eğer fazla suya maruz kalırsa ağacın solması durumu ile karşılaşılır.
Antep Fıstığı Kuruması
Antep fıstığı ağacının kuruma sorunu sıkça karşılaştığımız ve çözümü gayet kolay bir uygulama yaparak sonuç elde edebilirsiniz.Antep fıstığı kurumasını önlemek için veya kurumaya başlayan bir ağacı tekrardan
eski verimli günlerine tekrardan kavuşması için öncelikle yapılması gereken şey ağacın gövde yapısından dışarı doğru yuvarlak bir çember çizmeniz gereklidir.Ağacınız ortada kalacak ve çevresine bir daire çizilecek.
Akabinde 100 de 100 Gübre Organik Mineral Toprak düzenleyiciyi ağacınızın çizmiş olduğumuz bu çember içerisine serpiştirilir.
Katı GRANÜR bir ürün olduğu için elle veya fır fır makinesiyle atım yapılmaktadır.
Hasta ve verimsiz olan Antep fıstığının tedavisi için
Ağaç başına 1.5 kg bir uygulama yeterli olacaktır.Şayet ağacınız hasta değil sorun yok her hangi bir konuda sadece verim artması ve gelişimsağlaması için kullanmak istiyorsanız şayet ağaç başı 500 gr yani yarım kilo atmanız yeterli olacaktır.
Bu uygulama sayesinde ise Kuruyan Antep fıstığı ağacınızın sorunu ortadan kalkarak daha verimli mahsul alımı sağlaya bilirsiniz.
Antep fıstığı ağacınızın
Kök boğazında çürüme,Dallarında kırılma,Yapraklarında sararma,Boylanma sorunu,Verim alamama,Mantar hastalığı,Kurtlanma,Böceklenme
gibi sorunlardan dolayı oluşan hastalıkların tamamının geçmesi için 100 de 100 Gübre Organik mineral toprak düzenleyici (Doğal)özel karışımı kullanmanız yeterlidir.
Şayet bu hastalık evresi başlangıç aşamasında ve siz tarafından erken teşhis konulduysa diğer ağaçların kök yapılarına geçmesi engellemiş olursunuz.
Antep Fıstığı Kuruması
En verimli meyvelere ulaşabilmek için öncelikli olarak Antep fıstığı kuruması gerekmektedir.
Antep fıstığı meyvesi toplandıktan sonra meyvenin kurutulması işlemi uygulanır.
Öncelikle meyve kırmızı tonlarında bir ince kabuk ile çevrilir. Bu kabuğu çıkarıldıktan sonra da ortaya kabuklu meyve çıkar.
Kabuklu meyvenin kurutulması üreticiler için son derece önemlidir. Bu sayede de ürünün kalitesi anlaşılır.
Antep fıstığının kalitesini anlamak için mutlaka meyvenin kurutulması gerekmektedir.
Kurutulduktan sonra ortaya çıkan ürünün ağırlığı ya da yağ oranı meyvenin kalitesini gösteren en önemli unsurdur.
Ürünün satışı da bu kaliteye göre yapılmaktadır. Dünya Pazar ticaretinde Türkiye fıstığının da yeri oldukça büyüktür.
Antep Fıstığı Ağacı
Antep fıstığı ana vatan olarak Ortadoğu’ ya özgü bir meyvedir. İran, Türkiye ve Suriye yetiştiricilik anlamında ön plana çıkmış ülkelerdir.
Ülkemizde Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Siirt’te Antep fıstığı yetiştiriciliği görülür.
Hasat zamanı kurutulan Antep fıstığı eleme işlemlerinden geçerek satışa hazır hale gelir.
Antep fıstığı ağacı bodur ağaçlar arasında yerini alır. Sakız ağacı familyasının bir üyesidir.
Sakız ağaçları sıcaklığa dayanıklı olmaları ile bilinir. Bu nedenle de Antep fıstığı ağacı da sıcak sever bir yapıdadır.
Ülkemizde daha çok Güney Doğu Anadolu’ da yetiştirilmesinin de sebebi budur.
Aşırı sıcaklara karşı gösterdiği dayanıklılık sonucu bu bölgede yetiştirilmeye başlanmıştır.
Ağaçtan toplanan Antep fıstığı meyvesi kabuğunun çatlayıp çatlamaması kalitesine bağlıdır.
Meyvenin kabuğu sıcağın fazlalığı ile çatlama gösterir. Bu da meyvenin kalitesini oldukça arttıran bir durum oluşturur.
Antep Fıstığı Meyvesinin Kullanıldığı Alanlar
Antep fıstığı meyve olarak oldukça sevilen bir meyvedir. Hatta ülkemizde bu meyvenin kurtulmuş hali daha çok kuru yemiş olarak tercih edilir.
İnsana sağladığı faydalardan dolayı da çok daha fazla tercih edilen bir meyve olmuştur.
Antep fıstığı sadece meyve olarak tüketilmez. Pek çok alanda da Antep fıstığı kullanılmaya başlanmıştır.
Bunların başında tatlıcılık gelir. Pasta ve tatlı sektöründe Antep fıstığı son derece önemlidir.
Ayrıca ilaç sektöründe de Antep fıstığından yararlanılır. Öksürük ilaçlarında Antep fıstığı kullanılarak faydalarının insana yarar sağlaması istenir.
Antep Fıstığı Ağacı Kurumasının Çözümleri
Ülkemizde Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğun bir şekilde yetiştirilen Antep fıstığı ağacı, gerekli bakımları yapılmaz ise kuruma ile karşılaşabilir. İşte sizlere yazımızda Antep fıstığı ağacının kuruma nedenlerinden bahsedecek ve daha sonra da çözümler hakkında da sizlere bilgilendirmelerde bulunacağız.
Kuruma Nedenleri
Antep fıstığı ağacının kuruma nedenleri bir hayli fazladır. Zira birden çok etken aynı anda ağaç üzerinde etkili olmaktadır. Bunlar arasında sulama, toprak yapısı, yanlış budama, yanlış gübreleme gibi sorunları en başta sayabiliriz. Ancak bunlar arasında en ön plana çıkan hususlardan birisi elbette ki toprak yapısı ile alakalı olanlardır. Zira diğerlerine müdahale etmek daha kolay olmakta iken toprak yapısını değiştirmek zor ve teknik bir konu olmaktadır.
Doğru Gübreleme
Toprak yapısında yer alan minerallerin fıstık ağacına uygun olmaması durumunda elde edilecek verim düşecek ve iş kurumaya kadar gidecektir. İşte bu sebeple Antep fıstığı ağacı kurumasının çözümleri arasında ilk sırada gübreleme gelmektedir. Eğer doğru bir şekilde gübreleme yapılır ise bu durumda fıstık ağacının yeniden canlanması ve eski verimine kavuşması pek ala mümkün olacaktır.
Gübreleme Nasıl Yapılmalı?
Gübreleme yapmanın temel mantığı ağacın çevresinde bulunan verimsiz toprağın alınarak yerine gübre ile daha mineralli bir toprağın eklenmesidir. İşte bu sayede ağaç kendisini yeniden diri hissedecek ve verimi artacaktır. Bunun için de ağacın çevresinin bir daire halinde kazılarak buradaki toprağın alınması gerekmektedir. 1-1,5 metre kadar bir çaptan alınacak toprak yeterli olacaktır. Ardından da kaliteli bir gübre ile gübreleme yapılması halinde içiniz rahat bir şekilde fıstıkların olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.
Ancak bu aşamada da belirtmek gerekir ki fıstık ağacı gübreleme yöntemlerini uygularken toprağın değerlerine göre bir gübre seçmek daha mantıklı olacaktır. Bu sayede en yüksek verim elde edilecektir. Ayrıca kalitesiz gübre seçerek yapılacak gübrelemeden de yüksek bir verim elde edilmeyeceğini bilmek gerekir.
Son olarak Antep fıstığı ağacının su ile arasının pek olmadığını da ifade etmek gerekir. Bu sebeple çok fazla sulama yapmak da ağacın solmasına neden olabilecektir.